*   >> Lese Utdanning Artikler >> society >> legal

Grunnleggende om lov om opphavsrett

Copyright loven er en gren av immaterialrett som beskytter rettigheter eller forfattere, kunstnere, musikere og andre som livnærer seg og omdømme gjennom sin produksjon av originale litterært eller kunstnerisk arbeid. En opphavsrett gir en forfatter eksklusiv rett til å publisere eller distribuere hans eller hennes arbeid. Begrunnelsen for opphavsretten er å tillate forfattere å få økonomisk fordel av sitt eget arbeid, og dermed oppmuntre dem til å lage mer kunst og litteratur, og dele det med publikum. Et bredt spekter av kreative og åndsverk kan ikke være beskyttet av lover om opphavsrett, inkludert fiction, dikt, skuespill, filmer, musikalske komposisjoner, avhandlinger og avhandlinger, lydopptak, fotografier, malerier, skulpturer, programvare, TV-programmer, og offentlige sendinger.

Copyright vanligvis varer i en bestemt periode fastsatt ved lov. Når opphavs utløper, kommer inn i arbeids det offentlige rom hvor det kan brukes og distribueres fritt av hvem som helst. Men vanligvis varer en copyright mellom femti og hundre år etter forfatterens død.

For å nyte maksimal beskyttelse av opphavsretten, bør en forfatter registrere sin opphavsrett med US Copyright Office. Imidlertid er registrering ikke nødvendig for å bli en rettighetsinnehaver. Teknisk sett finnes opphavsrett fra det øyeblikket et originalt verk er opprettet. En rettighetsinnehaver har rett til å reprodusere sitt arbeid, selge den, importere og eksportere den, lage avledede verk eller tilpasninger, utføre eller vise verket offentlig, kringkaste det gjennom lyd eller video media, og selge eller overdra opphavsretten til andre . Disse rettighetene er eksklusive for opphavsrettsinnehaveren; hvis noen andre prøver å utøve disse rettighetene, kan rettighetshaveren søke oppreisning i en domstol. For det meste, brudd på opphavsretten er sivile. Men politisk press fra platebransjen, som mente det var å miste store inntekter som følge av fildelingssider som Napster, resulterte i lovverket som gjør bruk og distribusjon av over ti eksemplarer verdt mer enn $ 2500 en forbrytelse.

Selv om opphavsrett er ganske strenge, det er noen unntak. Under læren om "fair use", lærerne kan kopiere og distribuere arbeidet for pedagogiske formål og kritikere med henblikk på kommentaren. I tillegg, selv om opphavsrett lov forbyr opprettelsen av avledede verk, betyr det ikke bryter noen rettigheter rettighetshaveren til å skrive eller iscenesette en parodi av en allerede eksisterende arb

Page   <<       [1] [2] >>
Copyright © 2008 - 2016 Lese Utdanning Artikler,http://utdanning.nmjjxx.com All rights reserved.